Tämä ei ole syväluotaava katsaus tekoälystä ja tekoälyn käytön mahdollisuuksista. Tämä on katsaus mahdollisuudesta käyttää tekoälyavusteisia palveluja maaseudun pienyritysten tarpeisiin.
Tekoäly on tietokoneohjelma, joka pystyy oppimaan ja mukautumaan uusiin tilanteisiin ja suorittamaan ihmisen kaltaista päättelyä. Tekoäly vaatii valtavasti laskentatehoa. Nykyään sitä on saatavana.
Tekoäly ei ole uusi asia. Me kaikki jo käytämme tekoälypohjaisia palveluja jokapäiväisissä toimissa, mm. suoratoistopalvelujen musiikki- ja elokuvasuosituksissa, navigoinnissa ja puhelimen kasvojentunnistuksessa.
Miten tekoälyä voi hyödyntää
Tekoälyä voi hyödyntää monin eri tavoin maaseudulla maa- ja metsätalouudessa, karjanhoidossa ja monessa muussa maaseutua hyödyntävän toiminnan avustavissa tehtävissä. Tekoälysovellukset ovat kuitenkin vielä tällä hetkellä monilta osin kehitysvaiheessa.
Tekoälyä voi tällä hetkellä joustavasti käyttää tekoälyavusteisissa tehtävissä. Mahdollisuuksien kirjo on hyvinkin laaja. Esimerkiksi dokumentointi, puheiden kirjoittaminen, hinta-arviot, raaka-ainekulujen vertailu ja laskenta. Tekoälyltä voi pyytää esimerkiksi ruokareseptiä tarvikkeista, jotka löytyvät jääkaapista.
Mitkä ovat tekoälyn rajoitteet tällä hetkellä
Tekoälyn käyttö vaatii ihmisen ”väliintuloa”, eli eräänlaista faktantarkistamista. Annetun kehotteen lopputulos voi olla näennäisesti loogista, mutta sisältö silti täyttä hölynpolyä. Tällöin puhutaan tekoälyn hallusinoinnista. Tekoäly saattaa kohdata vaikeuksia, kun se yrittää tulkita monimutkaista, monitulkintaista tai epäselvää dataa tai sille tehtyjä kehotteita. Näissä tapauksissa lopputulosta ei pidä hyväksyä vaan kehotteita kannattaa tarkentaa, tarvittaessa moneen kertaan.
Esimerkki
Annoin kehotteen tehdä kuva henkilöstä ja ajokoirasta kävelemässä lumisessa metsässä. Tekoälyn ensitulkinta ajokoirasta ei ollut ajokoira vaan poron ja koiran sekasikiö. Tarkensin kehotteita useaan kertaan ja lopputulos oli ajokoiran näköinen koira.
Esimerkki
Annoin kehotteen tehdä kuva esteen yli hyppäävästä rottweilerista. Kuvassa koiran mittasuhteet olivat väärät. Koira oli telineeseen nähden liian iso ja taustalla oli ilmassa hyppiviä ihmishahmoja, joita kehotteessa ei ollut.
Esimerkki
Annoin kehotteita laatia kaunis syntymäpäiväruno ikäihmiselle. Runosta tuli osin kaunis, mutta jossakin kohtaa teksti siirtyi enemmän muistokirjoituksen puolelle. Tekoäly teki pyydetyn runon, mutta henkilön iän perusteella alkoi tekemään itse päätelmiä, joissa oli vivahde muistokirjoituksesta. Tarkensin kehotteita, kunnes sain haluamani version. Eli tässäkin tapauksessa tekoälyn tekemä runo vaati ihmisen väliintuloa, tarkennuksia kehotteeseen.
Tekoäly ei ole kaikilta osin hopealuoti ratkaista käytännön ongelmia. Joissakin tapauksissa se kuitenkin kelpo tapa helpottaa rutiinitehtäviä ja antaa uusia ideoita.
Kartoitetaan yhdessä, voisiko tekoälyavusta olla hyötyä tarpeisiisi.